koor Four Winds

You are here: Home > Concerten > 2019 Over de Muur

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
SponsorKliks, gratis sponsoren!

Bekijk ook eens onze Youtube Pagina2019 Over de Muur


Klik op de foto om de foto's van Over te Muur te bekijken.


"Over de muur"
KLIK OP DE FOTO VAN EEN FILMPJE VAN DE OVERHANDIGING VAN DE CHEQUE.
Woensdagmiddag 18 december hebben voorzitter Johan Nijssen en penningmeester Jan Verdonschot van koor Four Winds een check met een prachtig bedrag overhandigd aan de Stichting Kerstactie West-Friesland.
De bestuursleden Chantal de Hoop (voorzitter) en Ruud Heijtink (penningmeester) van de stichting namen met zichtbaar genoegen het geld in ontvangst.

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/79682256_2632483093500510_231128184655970304_o.jpg?_nc_cat=103&_nc_eui2=AeHfuYBzE6-OGdPMCkF9aSrSelrz0sEbdKWwGi5xtwSHkhIQ9il3m0p8OZbwSg8MUpE_s8Clr7J4hB3V8jS_wsr8mMr2FcThjjcCamF0KXAvDw&_nc_ohc=4bgqRp_McTQAQligi2lvN95zJ6Argeggrd2zXFPCiYrtLfBBgtIWLlrgA&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=020012439b6d8210cf776d641a61011a&oe=5EAF6E66


De voorverkoop stopt zaterdagmiddag 14 december a.s. rond de middag.
Daarna zijn er alleen nog kaartjes aan de kassa in de kerk verkrijgbaar.
Maar OP = OP!


Er zijn alleen nog kaartjes verkrijgbaar bij
Marskramer Medemblik
Knijn Wervershoof

Mail voor kaartjes naar bestuur.fourwinds@gmail.com
 

Een prachtig artikel in de Uit katern van het @NHD, 6-12-2019.
Haal uw kaartjes bij de voorverkoop want vol = vol.
KLIK OP ONDERSTAAND LOGO OM HET ARTIKEL TE LEZEN..

Voor degenen zonder abonnement, hier de hele tekst:
Een maand geleden is gevierd dat de Berlijnse muur dertig jaar geleden viel. Koor Four Winds uit Midwoud wil daar nog eens de aandacht op vestigen met een concert.

,,Volgend jaar is het ook 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. We vinden het vaak normaal, maar vrijheid is niet zomaar iets. Dat willen we met ons concert laten zien; zonder zweverig te worden.’’ Margreet Wijdenes, secretaris van Four Winds, vertelt hoe het komende winterconcert dit bijzondere thema kreeg. ,,We denken altijd ruim tevoren na over een thema voor ons volgende concert. De voorzitter had al een aantal keren geroepen dat hij ’The wall’ van Pink Floyd wilde zingen, maar dat paste steeds niet. Vorige zomer kwam als thema de val van de muur, mede dankzij ’The wall’.’’

,,Vanuit het koor kwam de vraag of het mogelijk was iets samen met het publiek te doen. Daarom is een deel van het concert een singalong. Er komen grote schermen in de kerk, waarop bij vijf nummers een filmpje te zien is en natuurlijk de teksten in grote letters. We hopen het publiek daarmee het gevoel te geven dat we echt samen zijn.’’

Ingemetseld
,,Er is weer een opbouw, zoals de mensen van ons gewend zijn. Voor de pauze gaan we de strijd aan: we zijn ingemetseld, wanhopig; we kunnen geen kant op. Na de pauze hebben we gewonnen, maar is het ook niet allemaal even makkelijk.’’

Op het repertoire staan popnummers als ’Wind of change’ van The Scorpions, ’War’ van Kensington en natuurlijk ’Over de muur’ van Klein Orkest. ,,Het is een winterconcert: geen kerstmuziek, maar wel muziek die heel goed bij deze tijd van het jaar past.’’

Wachttoren
Het publiek van Four Winds is ook gewend aan meer dan alleen muziek. Deze keer is dat wederom het geval. Er wordt een gedicht voorgedragen en de decorploeg met Jaap ten Pierick en Luc Hoogland bouwde een muur van zo’n vijftien meter lang en twee meter tachtig hoog. ,,Voor de pauze is het spannend, dus Jaap zei: ik maak wel een wachttoren. Dat deed hij - inclusief zwaailicht. Het is echt spectaculair wat de mannen hebben gemaakt. Wij vinden zelf dat ook door de uitbeelding het concert heel emotioneel is.’’

Geheel in de sfeer van de decembermaand denkt ook Four Winds aan anderen. ,,De opbrengst gaat naar Stichting Kerstactie Westfriesland, die gezinnen - en met name de kinderen - die in armoede leven verrast met een kerstpakket.’’

Muziek
’Over de muur’ door koor Four Winds, zondag 15 december 14.30 uur in de G. Majellakerk te Onderdijk. Kaarten à 10 euro via Tweewielercentrum Midwoud, Marskramer Medemblik en Nibbixwoud, De Welkomst Onderdijk, Knijn Wervershoof of bestuur.fourwinds@gmail.com.


Vanmorgen, 2 december, is Four Winds geïnterviewd door het NHD over dit unieke concert in Noord-Holland.
Komende donderdag, 5 december komt het in de krant.
Mis het niet, en haal uw kaartjes bij de voorverkoopadressen of via bestuur.fourwinds@gmail.com


Geniet nog een keer van de uitsmijter van 2018 Four Side Story ( https://www.facebook.com/421802668620122/videos/807258476388118/ )
Maar heeft u al wel kaartjes voor "OVER DE MUUR", 15 december?
Vol = Vol hoor.
logo


Zoekt u nog een cadeau namens Sint en Piet,
Dan zingt Four Winds graag voor u een lied.
Geef voor veel cultuur,
Een kaartje voor "Over de Muur".
Gun uw familie of vrienden deze pret,
Dan zingt het koor met hun een duet.

Leuk verpakt en op tijd in huis.

G. Majellakerk Onderdijk
15 december 2019
10 euro incl. kopje thee/koffie

bestuur.fourwinds@gmail.com
Www.fourwinds.nl

 


Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, buiten

Tijdens ons concert "Over de Muur" zullen de muren niet alleen zingend, maar ook letterlijk omvallen.
15 december 2019, 14.30 uur. Onderdijk.
Alle info op www.fourwinds.nl


Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst


Als singalone tijdens ons winterconcert "Over de Muur", 15 december 2019.

Live https://www.youtube.com/watch?v=L4PhDfOthY4

Ontstaan op een bootje vangt Wind of Change van de Duitse hardrockband de Scorpions de tijdsgeest van de val van de Muur, dit jaar dertig jaar geleden. De wereld valt voor het nummer.
En dan, na ongeveer een uur gitaar- en drumgeweld, komt het moment waarop iedereen wacht. Staand voor op het podium fluit Klaus Meine het wereldberoemde intro. Gejuich uit tienduizend Russische kelen stijgt omhoog in de Moskouse VTB Arena. Telefoons gaan de lucht in om te filmen, te fotograferen of als aansteker. Vol passie zingen de toeschouwers de eerste regels mee met Scorpionszanger Meine: Follow the Moskva/down to Gorky Park. De verwijzingen naar de rivier die door de Russische hoofdstad stroomt en het beroemdste park van de stad.

Wind of Change groeide uit tot dé soundtrack van het einde van de Koude Oorlog met de val van de Muur, deze zaterdag dertig jaar geleden, glasnost en perestrojka van de laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov, de hereniging van Oost- en West-Duitsland en de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991.
Wind of Change groeide uit tot dé soundtrack van het einde van de Koude Oorlog met de val van de Muur.

De tekst straalt hoop en optimisme uit. Een aankondiging dat er iets groots staat te gebeuren:

The world is closing in
Did you ever think
That we could be so close, like brothers

De Russen in de VTB Arena zingen de zinnen hartstochtelijk mee. In de officiële videoclip zie je beelden van de Berlijnse Muur die wordt opgebouwd en omver wordt gehaald. De Duitse krant Hamburger Abendblatt noemde Wind of Change dé Wende-hit.

De geboorte ervan ontstond op een bootje in Moskou. In augustus 1989, drie maanden voor de val van de Muur, staan de Scorpions op het tweedaagse hardrockfestival Moscow Music Peace Festival. Een jaar eerder traden Meine en de bandleden op in Leningrad, tegenwoordig Sint Petersburg, terwijl westerse rockbands tot dan toe een zeldzaamheid waren in de Sovjet-Unie. Alles wat symbool kon staan voor liberalisering en ruimdenkendheid kreeg geen kans tijdens het communisme. Maar onder Gorbatsjovs openheid konden de Scorpions optreden in de Sovjet-Unie en gaf de media aandacht aan de band.

‘Het was alsof de hele wereld in die ene boot zat en dezelfde taal sprak: muziek.’

Rond het festival stappen de Scorpions op een boot voor een tochtje over de Moskou-rivier, vertellen zanger Meine en gitarist Rudolf Schenker in 2015 tegenover muziektijdschrift Rolling Stone. Meine ziet zijn band, MTV-journalisten en soldaten van het Rode Leger om zich heen. Hier komen de eerste regels vandaan, herinnert hij zich. “Het was alsof de hele wereld in die ene boot zat en dezelfde taal sprak: muziek.” Na afloop van de tweede concertavond fluit Meine het beroemde intro en heeft hij de basis voor het nummer gelegd.

Meer inspiratie haalt hij uit het optreden in Moskou. Voor zich ziet hij de geschiedenis een wending nemen. Rode Legersoldaten en agenten draaien zich om naar het podium en gooien hun petten in de lucht. “Het voelde alsof de wereld voor onze ogen veranderde. Er was een gevoel van hoop. En dat is wat ik probeerde uit te drukken in het lied.”

Vanaf het water beklimt Wind of Change wereldwijd de hitlijsten en belandt in 1991 op één in Nederland, Polen, Duitsland en Frankrijk. Begin deze maand is het nummer meer dan 725 miljoen keer bekeken op YouTube. Nog altijd hoor je het in cafés in Vilnius, in een Oekraïense taxi en in een Moskous winkelcentrum. Behalve in de Russische hoofdstad treden de Scorpions tijdens de huidige wereldtournee op in Sint-Petersburg, Krasnodar, Voronezj en Jekaterinburg. Daarnaast doen de Duitsers Kiev, Minsk en Boedapest aan.

"Juist het noemen van de Moskou-rivier en het Gorkipark maakt Wind of Change onvergetelijk voor Russen’.

“Juist het noemen van de Moskou-rivier en het Gorkipark maakt Wind of Change onvergetelijk voor Russen”, zegt Georgi Birger (34) – bruine capuchontrui, grote bril, baard – in café De jeugd in Moskou. In zijn tienerjaren werd het nummer gedraaid op schoolfeesten bij het schuifelen. Birger is digitaal directeur van de Carnegie-denktank in Moskou en oud-adjuncthoofdredacteur van het Russische popcultuurtijdschrift Afisja.

“We hadden een obsessie over hoe de westerse cultuur en westerlingen ons zagen. Doen we het goed met de invoering van kapitalisme en democratie? Zijn onze steden wel Europees? Is Moskou net als Berlijn en New York? Elke vorm van aandacht die we toen kregen van het Westen was voor ons waardevol. Een lied dat expliciet gaat over Moskou slaat dan in als een bom. Al wisten mensen nog niet eens waar Wind of Change over ging. Want in de late jaren tachtig, begin jaren negentig sprak niemand in Rusland Engels, hooguit wat basiswoorden.”

We begrepen het nummer met ons hart, legt hij uit. “Bij popmuziek hoeft je de tekst niet te begrijpen, maar een nummer kan je aangrijpen, emoties losmaken, je ergens aan iets herinneren of iets symboliseren, zoals een periode in je leven of bepaalde gebeurtenissen. Dat gebeurde met Wind of Change.”

Oost en West sluiten het nummer in de armen. “Het sloeg wereldwijd aan, omdat iedereen toen keek naar wat er in Europa gebeurde. De ontwikkelingen hier, van Berlijn tot Moskou, ging iedereen aan.”

De ballade raakt ook Gorbatsjov, de man die geen soldaten stuurde naar Oost-Duitsland om de val van de Muur te voorkomen.

De media-aandacht die de band kreeg en waar het op inspeelde met promoties, vergrootte de populariteit van de Scorpions eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Wind of Change was overal te horen in Moskouse bars en clubs, zelf tot in het Kremlin. Want de ballade raakt ook Gorbatsjov, de man die geen soldaten stuurde naar Oost-Duitsland om de val van de Muur te voorkomen. Eind 1991 ontving hij de band in het Kremlin, waar ze Wind of Change speelden.

Het is een positief nummer, zegt Michail Tseboesov (43) in een boekenwinkel met café. Door de ramen zijn de Kremlinmuren te zien. “De Sovjetmensen voelden vrijheid en Meine zag dat. Je hoort in het nummer de boodschap van verandering.” De videoclip draagt daar ook aan bij. “De beelden waarop je ziet hoe mensen de muur omver halen, zijn hartverscheurend.”

Tseboesov viel voor de Scorpions toen hij foto’s zag van de band in de jaren tachtig. Hij voelde zich aangetrokken tot gitarist Schenker met zijn snor en gitaren. Tseboesov draagt een ringbaardje boven zijn zwarte overhemd en vertelt enthousiast over zijn eigen gitaren, hetzelfde model als van Schenker. In 2007 richtte Tseboesov een Scorpions coverband op, waarmee hij optreedt. “Ons publiek laat ons pas gaan als we Wind of Change hebben gespeeld.”

De Duitse televisiezender ZDF toont de beelden waarop Meine en Gorbatsjov elkaar omhelzen als op een reünie van oude vrienden.

Het nummer kreeg een extra dosis populariteit door de beladen verhouding tussen de Sovjet-Unie en Duitsland, twee gezworen vijanden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een strijd die een verwoestende impact had op de Sovjet-bevolking met miljoenen doden, een verwoest land en getraumatiseerde ervaringen. En nu kwam er een hardrockband uit datzelfde land met een heel ander verhaal. Hardrockmuzikanten als vredestichters. “Meine vertelde dat Duitse opa’s en vaders op tanks naar Rusland kwamen”, zegt Tseboesov, “maar de Scorpions komt met gitaren.”

Birger relativeert het belang van Wind of Change. “Het is een van de nummers die die periode symboliseerde. Het had invloed, maar was deel van een grotere gebeurtenis. We hadden zelf rockband Kino met Chotsjoe Peremen (Ik wil verandering, FA).”

Op de dag van het concert deze week in Moskou ontmoetten de Scorpions Gorbatsjov. De Duitse televisiezender ZDF toont de beelden waarop Meine (71) en Gorbatsjov (88) elkaar omhelzen als op een reünie van oude vrienden. Meine zingt voor de laatste Sovjetleider Wind of Change, de hymne van de Duitse hereniging. “Het liedje heeft niets aan zijn kracht en boodschap verloren”, zegt de zanger in een interview tegenover ZDF. “We willen allemaal niets liever dan een vreedzame wereld.”

 
 
 

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en buiten

9 november 2019: de dag dat 30 jaar geleden de Mauerspecht de Muur liet vallen.
Ook bij ons concert "Over de Muur" zullen de spechten hun werk verrichten.
Kom kijken en bestel uw kaartjes via bestuur.fourwinds@gmail.com
Of via de voorverkoop:
Marskramer Medemblik en Nibbixwoud
Tweewielercentrum Midwoud
Café de Welkomst, Onderdijk
Knijn, Wervershoof
Op = Op

 Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst
Zondagmiddag 15 december a.s. winterconcert "Over de Muur".
Een uniek concert in West-Friesland, waarin we samen met u de Val van de Berlijnse muur herdenken. Deels in singalong.
Een sfeervol concert geheel passend in de warmte van de decembermaand.
G. Majellakerk Onderdijk, aanvang 14.30 uur.
Kaarten via bestuur.fourwinds@gmail.com
of via
Knijn Wervershoof, de Welkomst Onderdijk, Marskramer Medemblik en Nibbixwoud, Tweewielercentrum Midwoud.
 

Gerelateerde afbeelding

De kaarten voor ons winterconcert "Over de Muur" liggen bij de voorverkoopadressen.
Prijs 10,- incl. kopje koffie of thee.
15 december 2019, 14.30 uur. Kerk Onderdijk.
Vol=Vol.

Knijn Wervershoof
de Welkomst Onderdijk
Marskramer Medemblik en Nibbixwoud
Tweewielercentrum Midwoud
en via
bestuur.fourwinds@gmail.com


 

Winterconcert “Over de muur”, 15 december a.s.
 
Zondagmiddag 15 december a.s. om 14.30 uur winterconcert "Over de Muur" in de G. Majellakerk in Onderdijk.
Samen met u, ons publiek, herdenken we de Val van de Berlijnse muur, dit jaar 30 jaar geleden.
Met stemmige muzieknummers herdenken we dat vrijheid voor iedereen niet vanzelfsprekend is.
Een warm en sfeervol concert, passend in de warmte van de decembermaand.
 
Tegen een fantastisch decor begint het concert met het beklemmende gevoel dat de Muur er staat, je bent ingemetseld en je wilt gehoord worden, en wat kun je dan beter zingen dan Hey You en The Wall van Pink Floyd.
 
We laten het er niet bij zitten, we gaat de strijd aan, we gaan vechten tegen het onrecht want tenslotte zijn we allemaal een mens die los wil komen van die plaats en tijd.
 
Na de pauze zullen we de muur verder afbreken, onze geliefden weer in de armen sluiten en zullen we onze wereld helen. Hey brother want de wereld is tenslotte van iedereen.
 
Teveel hints naar geweldige koornummers, maar u als publiek mag ook mee genieten met prachtige samenzang nummers die van grote schermen kunnen worden meegezongen.
Want tenslotte wilt ook u als een vogel van oost naar west vliegen. en dan pakken wij uw hand en nemen u op de wind van verandering mee naar huis.
 
De opbrengst van dit concert zal geschonken worden aan de Kerstactie West-Friesland, die kinderen uit gezinnen die onder armoedegrens leven met Kerst iets extra's geven.
 
Vanaf 1 november kunt u kaartjes kopen bij
Tweewielercentrum Midwoud
Marskramer Medemblik en Nibbixwoud
Knijn, Wervershoof
Café de Welkomst, Onderdijk
 
U kunt nu al kaartjes bestellen via bestuur.fourwinds@gmail.com.
Kosten 10 euro incl. kopje koffie/thee.
 
Alle informatie is te vinden op www.fourwinds.nl

 

 

Submenu

« prev top next »

Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login